AREA PARK STUDIO

友人の写真家と漆作家の夫妻から、東京での彼らの拠点となる住宅兼スタジオの設計を依頼されたのは、2013年夏のことである。二人の要望は、自らの寝室や居間とは別に設けられたゲストルーム、写真を展示するギャラリー、アトリエ、そして周囲を見晴らす屋上のテラスなどである。敷地北側の小さな山は「中里富士」と呼ばれる江戸時代の築山で、自然地形への信仰に由来する文化遺産に隣接した建築には、まるでその土地から生えてきたような、あるいは古代の遺跡が掘り出されたような、単純で初源的な姿が望ましいように思えた。
室内の仕上げ材料は、この住宅の成り立ちによって決められている。具体的には3つの直方体の外周にあたる壁と天井には白く塗られた石膏ボードが用いられ、間仕切りや床に用いた木材(合板の壁・天井と、ナラ材のフローリング)とは明確に区別されている。このように、部屋の用途や大きさには関係なく、建築を成立させている原理によって室内の仕上げ材料を決定することで、それぞれの場所が備えているジオグラフィカルな特性(地面からの距離や、窓の向く方位による空間の違い)を明確にできるのではないか、と考えた。
室内にはわずかな扉しかなく、また、大小さまざまの階段が部屋をらせん状に結びつけることで、空間は平面だけでなく、上下方向にもつながっている。このような立体的構成によって、この住宅の最も重要な空間であるギャラリーが、リビング、ダイニング、そして寝室から孤立することなく、二人の芸術家の日常生活の場面に、自然な形で参加することがデザイン上の狙いであり、設計者としての希望でもある。

It was the summer of 2013 when our friends — a married couple who are a photographer and a lacquer artist — asked us to design their home and studio, which will also be their new operating base at Tokyo. Other than their own bedroom and living space, they specifically requested to have a separate guest room, a photography gallery, an atelier and a rooftop terrace with a good view of the surroundings. Towards the north of the site, there is a small artificial hill that was constructed during the Edo period called Nakazato-Fuji, and for a home that sits beside this cultural heritage that was built based on religious faith and appreciation towards natural landscapes - we simply wanted it to embody a primitive shape as if it was something that grew naturally from the land or something that is unearthed from archeological sites.

The finishing materials of the interior were chosen in terms of how the residence came about. Specifically, the exterior of three cuboids that represents walls and roof are built with gypsum boards that are painted white, which is obviously different from the wood that is used for the partition walls and floor (plywood for the walls and ceiling and an oak timber flooring). By choosing the finishing materials on the principles of how the architecture was formed instead of focusing on the purpose and size of the rooms, we thought that it would be possible to explicitly show the ge­ographical characteristics (like the distance from the ground or the difference in space that is determined by the direction of the window) that each place in the house have.

Inside, there are a limited number of doors. By joining the rooms with stairs that come in various sizes in a spiral form, the indoor space is not only connected horizontally but also vertically. Based on this structure, the gallery -the most important space in the house- is not isolated from the living room, dining room or bedroom, and it was our intention as designers to achieve a design where the architecture can naturally play its role in the daily lives of the two artists.

名称:AREA PARK STUDIO
施主:個人
所在地:東京都清瀬市
用途:戸建住宅
面積:114.36m2
竣工:2015年7月
基本・実施設計:カスヤアーキテクツオフィス(粕谷淳司・粕谷奈緒子・古橋一真)
監理:カスヤアーキテクツオフィス(粕谷淳司・粕谷奈緒子・古橋一真)
構造設計:小西泰孝建築構造設計(小西泰孝・円酒昴)
照明デザイン:ソノベデザインオフィス(園部竜太)
施工:株式会社クラフトホーム(阿部浩久)
撮影:Kim Yongkwan、土橋一公

Project name:AREA PARK STUDIO
Client:Personal
Project site:Tokyo, Japan
Function:Private House
Size:114.36m2
Design & Supervise:Atsushi+Naoko Kasuya, Kazuma Furuhashi(KAO)
Structural Design:Yasutaka Konishi, Noboru Enshu(KSE)
Lighting Design:Ryuta Sonobe(Sonobe Design)
Contractor:Krafthome Co.,LTD.(Hirohisa Abe)
Photo:Kim Yongkwan, Kazumasa Dobashi